Dementievriendelijke samenleving

Dementie wordt volksziekte nummer 1, nu al leven 270.000 mensen met dementie, in 2040 is dit aantal verdubbeld. Heel Nederland krijgt er dus mee te maken; in familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. 

70% van de mensen met dementie in Nederland woont gewoon thuis. Dat is ook wat de meeste mensen zo lang mogelijk willen na de diagnose dementie. Zij gaan er vaak nog alleen op uit, bijvoorbeeld naar de supermarkt voor een boodschap of naar de kapper of de tandarts. Meestal gaat dat zonder problemen, maar soms weten zij het even niet meer. Daarom is het belangrijk dat niet alleen mensen uit hun naaste omgeving, maar ook anderen – zoals taxichauffeurs, winkelpersoneel of medewerkers in de horeca-  dementie kunnen herkennen en weten hoe zij hiermee kunnen omgaan.

 

Samen dementievriendelijk

In mei 2016 is het vijfjarig programma Samen dementievriendelijk van start gegaan. Het programma wordt uitgevoerd door Alzheimer Nederland en pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM in nauwe samenwerking met het ministerie van VWS. Samen dementievriendelijk biedt Nederlanders handvatten om goed om te gaan met dementie. Het doel is om tot 2020 minstens één miljoen mensen te bereiken en ruim 300.000 van hen te bewegen zich op de website www.samendementievriendelijk.nl als ‘dementievriendelijk’ aan te melden. 

 

Nienke van Wezel, projectleider Samen dementievriendelijk: “Tijdens deze campagne willen wij Nederlanders bewust maken van de impact van dementie. Het helpt als mensen dementie niet alleen weten te herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Dat is eenvoudig te leren met onze gratis online training ‘GOED omgaan met dementie. Deze is in 15 minuten te volgen op www.samendementievriendelijk.nl.

 

Bedrijven en organisaties

‘Speciaal voor bedrijven en organisaties zijn 10 online trainingen voor specifieke beroepsgroepen ontwikkeld;  ‘In de winkel’, ‘Op het gemeentehuis’, 'In de taxi', 'Aan de telefoon', 'In het vrijwilligerswerk', 'In de thuiszorg', 'In de horeca','Bij de kapper', ‘Bij de bank’ en ‘In de mondzorgpraktijk’. Een training voor beveiligingspersoneel wordt in het voorjaar van 2019 gelanceerd.  In deze trainingen leren medewerkers in hun werksituatie om te gaan met iemand met dementie. Het is ook mogelijk om door een deskundige trainer op locatie een training te laten verzorgen. Een training op locatie wordt in overleg ‘op maat’ gemaakt en duurt ca. 2.5 uur. In 2018 zijn bijna 500 trainingen op locatie gegeven. 

 

Regiocampagnes

In 2017 en 2018 voerde Samen dementievriendelijk campagne in Brabant, Limburg en Overijssel. In januari 2019 ging de campagne in Noord-Holland Noord van start.  Op de speciaal ontwikkelde website van Noord-Holland Noord krijgt u een indruk van de activiteiten en behaalde resultaten. 

 

170.000 !

Bij de start van 2019 staat de teller op 170.000 personen die zich registreerden als ‘dementievriendelijk’ op www.samendementievriendelijk.nl. Er zijn al bijna 100.000 online trainingen gevolgd over hoe om te gaan met dementie. Daarnaast werden al ruim 800 trainingen op locatie gegeven door een team van 170 speciaal opgeleide (vrijwillige) trainers. Veel aandacht voor Samen dementievriendelijk is er ook via social media. Zo heeft het programma al meer dan 20.000 volgers op Facebook!

 

Uw organisatie ook dementievriendelijk? Neem dan contact via 0800-6002 of info@samendementievriendelijk.nl. Bekijk voor inspiratie ook de filmpjes en de ervaringsverhalen op www.samendementievriendelijk.nl/bedrijven.

 

Wat kunt u zoal verwachten in 2019?

  • Op 5 momenten in het jaar: landelijke TV campagne ‘Zienis1, doen is 2’.
  • Voorjaar 2019; lancering branchetraining ‘In de beveiliging’
  • Mei 2019; campagne ‘Zakelijke markt’
  • Oktober 2019: campagne ‘In de buurt’

 


Dementie.nl

Speciaal voor mantelzorgers ontwikkelde Alzheimer Nederland het online platform dementie.nl. Op de website vinden zij informatie en praktische tips over het omgaan met dementie.